חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יצירת האמנות "הסעודה האחרונה" של לאונרדו דה וינצ'י

יצירת האמנות "הסעודה האחרונה" של לאונרדו דה וינצ'י

עזרה בתכנון החופשה במילאנו?

הסעודה האחרונה  היא ללא כל ספק  אחת מיצירות האמנות המפורסמות בעולם, שצוירה על ידי לאונרדו דה וינצ'י ,על פי הערכות בין 1495 ל-1498 עבור המנזר הדומיניקניסנטה מריה דלה גרציה במילאנו . 

הציור מתאר את הסצנה הדרמטית המתוארת בכמה רגעים בבשורות, שבה ישוע מכריז שאחד מהשליחים יבגוד בו ומאוחר יותר מכין את הסעודה האחרונה . על פי אמונתו של לאונרדו היציבה, מחוות והבעה צריכים להביא לידי ביטוי את "מושגי הנפש", כל אחד מ-12 התלמידים מגיב באופן שליאונרדו ראה כי מתאים לאישיותו של אותו אדם. התוצאה היא מחקר מורכב של רגש אנושי מגוון, המוצג בקומפוזיציה פשוטה.

ציור הקיר המפורסם הסעודה האחרונה, של  ליאונרדו דה וינצ'י, הוצב לאחר השלמת השיקום ב-1999 בסנטה מריה דלה גרציה, מילאנו.

הנושא שבחר דה וינצ'י, לצייר את הסעודה האחרונה, הייתה בחירה פופולרית עבור קירות בית האוכל של מנזרים באיטליה של המאה ה-15 , לפיה נזירות ונזירים יכלו לאכול את הארוחות שלהם בנוכחות הארוחה האחרונה של ישו. הגרסה של ליאונרדו מציגה את ישו במרכז שולחן נרחב והשליחים משמאלו וימינו. הוא לובש את הגלימות האדומות והכחולות המסורתיות ויש לו זקן, אבל ליאונרדו לא החדיר לו את ההילה המקובלת בכנסיות . כמה חוקרים הציעו שהאור מהחלון שמאחוריו משרת את התפקיד הזה או שהקווים המרומזים של הגולם מעל החלון יוצרים אשליה של הילה. חוקרים אחרים טענו שהתכונה החסרה  מכוונת ועשויה גם לרמוז שישוע הוא עדיין בן אדם, שככזה, יסבול את הכאב והסבל של התשוקה.

הסצנה אינה מייצגת רגע קפוא, אלא ייצוג של רגעים עוקבים., ישוע הכריז על בגידתו הקרובה של אחד מהשליחים שלו, והשליחים מגיבים לישוע. פיליפ , שעומד בקבוצה משמאלו של ישוע, מחווה כלפי עצמו ונראה כאילו הוא אומר, "בוודאי לא אני, אדוני?" נראה שישוע משיב, "הטבל את ידו בקערה אתי יבגוד בי" . במקביל, ישו ויהודה , שיושב עם הקבוצה מימינו של ישו, מושיט את ידו אל אותה מנה שעל השולחן ביניהם, מעשה שמסמן את יהודה כבוגד. ישוע גם מחווה לעבר כוס יין ופסת לחם, דבר המצביע על קיום טקס הקודש .

קור הרוח השלו של ישוע, עם ראשו ועיניו מושפלות, עומד בניגוד לתסיסה של השליחים שכל אחד מנבה להוכיח עצמו בפניו. התנוחות המשתנות שלהם עולות, נופלות, מתארכות ומשתלבות תוך שהם נשארים מאורגנים בקבוצות של שלושה. ג'יימס הגדול , משמאלו של ישו, זורק את זרועותיו בכעס בזמן שהוא לא מאמין, תומס , כפוף מאחורי ג'יימס, מצביע כלפי מעלה ונראה שהוא שואל, "האם זו תוכניתו של אלוהים?" המחווה שלו מקדימה את המפגש המחודש שלו עם ישו שקם לתחייה, רגע שהיה מיוצג לעתים קרובות באמונה הדתית, כאשר תומס משתמש באצבעותיו כדי לגעת בפצעיו של ישו מהצליבה כדי להרגיע את ספקותיו. פיטר , שמזוהה על ידי הסכין שבידו שבה הוא ישתמש מאוחר יותר כדי לנתק את אוזנו של חייל המנסה לעצור את ישו, נע לעבר יוחנן עדין המזג , שיושב לימינו של ישו ונראה שהוא מתעלף. יהודה, נרתע מפטרוס, נבהל לכאורה מהשליח השני .נראה ששאר השליחים מתלחשים, מתאבלים ומתווכחים ביניהם.

הארוחה מתרחשת בתוך חדר כך שהצופה מתמקד בפעולה המתרחשת בחזית. שטיחי קיר כהים מרפדים את הקירות משני הצדדים, בעוד שהקיר האחורי נשלט על ידי שלושה חלונות המשקיפים על נוף המזכיר את האזור הכפרי של מילאנו. לאונרדו ייצג את החלל באמצעות פרספקטיבה ליניארית , טכניקה שהתגלתה מחדש בתקופת הרנסנס שמשתמש בקווים מקבילים שמתכנסים בנקוד אחת כדי ליצור אשליה של עומק על משטח שטוח. 

לאונרדו הציב את נקודת ההיעלמות במקדשו הימני של ישוע, ובכך משך את תשומת ליבו של הצופה לנושא המרכזי. למרות שהפרספקטיבה הלינארית נראית כשיטה מערכתית ליצירת אשליה של מרחב, היא מסובכת בגלל הסתמכותה על נקודת תצפית אחת. כל עמדת צפייה מלבד נקודת התצפית חושפת חלל צבוע מעט מעוות. מאוחר יותר, חוקרים גילו כי נקודת התצפית על הסעודה האחרונה הוא כ-15 רגל (4.57 מטר) מעל פני הקרקע. לאונרדו כנראה בחר בגובה הגבוה יחסית הזה מכיוון שהקצה התחתון של הציור נמצא בגובה של 2.44 מטר מעל פני הקרקע ושימוש בתצפית מהרצפה היה אומר שהצופים היו יכולים לראות רק את החלק התחתון של השולחן, לא את הפעולה המתרחשת מֵעַל. כתוצאה מכך, החלל של הסעודה האחרונה מופיע תמיד בסתירה לעין .השולחן גדול מכדי להתאים לחדר המתואר, אך הוא אינו גדול מספיק כדי להושיב את 13 האנשים, לפחות לא לאורך שלושת הצדדים שבהם הם מונחים. הסצנה, כל כך פשוטה ומאורגנת לכאורה, היא נוצרה כדי למצוא פיתרון לאתגר של יצירת אשליה של מרחב תלת מימדי על משטח שטוח.

הרקע ליצירה המופתית של דה וינצ'י והתגלגלות הציור עד היום

ציור הקיר הוזמן על ידילודוביקו ספורצה , הדוכס ממילאנו והפטרון של לאונרדו במהלך שהותו הראשונה במילאנו. הסמלים של ספורזה מופיעים עם ראשי התיבות של המשפחה על שלושת הלונטות שמעל ציור הקיר. ליאונרדו החל כנראה לעבוד על הציור ב-1495, וכדרכו, עבד באיטיות עם הפסקות ארוכות בין הפעלות, הוא סיים אותו רק ב-1498. בגלל הפרפקציוניזם הידוע לשמצה של ליאונרדו, ציור פרסקו אמיתי לא היה אידיאלי, שכן התהליך מחייב אמן למרוח צבע במהירות על הטיח הטרי של כל יום לפני שהטיח מתייבש ומחבר את הפיגמנט לקיר. במקום זאת, לאונרדו ניסה טכניקה ניסיונית באמצעות טמפרה או צבע שמן על שתי שכבות של קרקע יבשה. התהליך שלו גרם לכך שהפיגמנטים לא הוצמדו לצמיתות לקיר, והציור החל להתקלף תוך כמה שנים. הוא המשיך להתדרדר, סבל מהקיטור והעשן של מטבח המנזר, פיח מנרות בית האוכל ומרטיבות המקום.

במאות שלאחר מכן, נגרם לציור נזק נוסף. בשנת 1652 נחתכה דלת בקיר הצפוני, הסירה את רגליו של ישו ושחררה את הצבע והטיח. לאחר מכן, נוצרו ריטושים כבדים ויישום של לכה , דבק, ממיסים וכדומה. הציור סבל חוסר יראת כבוד נוסף כאשר כוחותיו הפולשים של נפוליאון השתמשו ברפקטוריה כאורווה. לאחר שיטפון בתחילת המאה ה-19, צמיחת עובש פגעה בציור עוד יותר. במהלך מלחמת העולם השנייה הציור סבל מהקטסטרופה הגדולה ביותר שלו , כאשר בעלת הברית  הטילה פצצה שגרמה לגג ולקיר אחד של בית האוכל לקרוס. הציור שרד, אך הוא נחשף לפגעי מזג האוויר במשך מספר חודשים לפני שהחלל נבנה מחדש.

לאחר מאות שנים של פגיעה קשה ביצירת האמנות, הסעודה האחרונה עברה שיקום נרחב ושנוי במחלוקת של 20 שנה שהסתיים בשנת 1999. רסטורטורים עבדו בקטעים קטנים כדי להסיר ריטושים קודמים, שכבות של לכלוך ושכבות לכה, תוך הוספת צבעי מים בז' לחלקים שיכלו לשקם. כאשר נחשף הציור המשוחזר, מבקרים רבים טענו שהמשחזרים הסירו כל כך הרבה מהציור עד שנותר מעט מאוד מעבודתו המקורית של לאונרדו. עם זאת, אחרים שיבחו את שחזורם של פרטים כגון ביטויי השליחים והאוכל שעל השולחן. אז נכון שהציור עבר הרבה שינויים עם השנים וזה לא הציור המקורי, אך עבודת השחזור החשובה הצליחה להביא להחזרת הציור למנזר.

הציור, למרות מאמצי השיקום, נותר שביר, ולכן, במאמץ להאט את הידרדרותו, מוקצות למבקרים 15 דקות לצפות בציור הקיר בקבוצות קטנות. למרות שכמה מהאיכויות האמנותיות המפורסמות של לאונרדו – צבע זוהר, והבעות פנים נלמדות – אבדו עם השנים, הצופים עדיין יכולים לחזות במיומנות שלו בתיאור נרטיב רציף, בגישה השקולה שלו ליצירת אשליה של חלל, והעניין שלו בייצוג פסיכולוגיה אנושית בהבעה, מחוות ויציבה. 

מאז השלמת הסעודה האחרונה , כשהיא הוכרזה כיצירת מופת, זכה ציור הקיר לשבחים של אמנים כמו רמברנדט ואן ריין ופיטר פול רובנס וסופרים כמו יוהן וולפגנג פון גתה ..הוא גם נתן השראה לאינספור רפרודוקציות, פרשנויות, תיאוריות קונספירציה ויצירות בדיוניות. מצבה העדין של הסעודה האחרונה לא הפחית מהמשיכה  של התיירים לראות את יצירת הפאר , במקום זאת, עצם השיקום הארוך  הפך לחלק מהמורשת של היצירה ומוקד משיכה של תיירים שרוצים לראות את היצירה המדוברת שגרמה לכל כך הרבה אמנים לשקם את הציור במשך שנים רבות .

שאלות ותשובות

זוהי יצירת האמנות  המפורסמת של לאונרדו דה וינצ'י. הסעודה האחרונה (1495–98) היא בין הציורים המפורסמים ביותר בעולם. בפשטותה היא מציגה סצנה מופתית, ניתן להתרשם מהניגוד הבולט בעמדותיהם של 12 התלמידים לישוע המשיח. ליאונרדו תיאר רגע של מתח גבוה כאשר, ישוע היה מוקף בשליחים כשהם חולקים את חג הפסח, ישוע אומר, "אחד מכם יבגוד בי." כל השליחים – כבני אדם שאינם מבינים מה עומד להתרחש , נסערים, בעוד ישוע לבדו, מודע לשליחותו האלוהית, יושב בשלווה רק יצור אחד נוסף חולק את הידע הסודי, יהודה, שהוא גם חלק מתנועת חבריו ועדיין מודר ממנו. 

ציור הקיר מאת ליאונרדו דה וינצ'י, עבר הליך שיקום שהושלם  ב-1999, אז הציור הוצב  בסנטה מריה דלה גרציה, מילאנו.

יצירת האמנות הזו צוירה בין 1494 ל-1498 תחת ממשלתו של לודוביקו איל מורו ומייצגת את ה"ארוחת ערב" האחרונה בין ישו לתלמידיו.

הסעודה האחרונה של ליאונרדו דה וינצ'י (Cenacolo Vinciano) הוא אחד הציורים המפורסמים ביותר בעולם. הציור מפורסם בגלל בסידור המושלם אך לכאורה פשוט של הפרטים, בטמפרמנטים של השליחים המודגשים על ידי מחוות, הבעות פנים ותנוחות. אינספור ציירים בדורות הבאים, ביניהם מאסטרים גדולים כמו רובנס ורמברנדט , התפעלו מהקומפוזיציה של ליאונרדו והושפעו ממנה ומאיכותו הסיפורית של הציור. הוא זכה לפרסום נרחב באמצעות אינספור רפרודוקציות והדפסים, החשוב ביותר הוא זה שהפיק רפאלו מורגן בשנת 1800. כך, הסעודה האחרונה הפכה לחלק מהמורשת המשותפת של האנושות ונשארה כיום אחד הציורים הבולטים בעולם.

ליקויים טכניים בביצוע העבודה לא הפחיתו את תהילתה. לאונרדו לא היה בטוח לגבי הטכניקה שבה הוא צריך להשתמש. הוא עקף את ציור הפרסקו המסורתי , שמכיוון שהוא מבוצע על טיח טרי, דורש צביעה מהירה וללא הפרעה, לטובת טכניקה אחרת שפיתח, טמפרה על בסיס, שאותו ערבב בעצמו, על קיר האבן. הליך זה הוכיח את עצמו כלא מוצלח, שכן עד מהרה החל הבסיס להשתחרר מהקיר. נזקים הופיע בתחילת המאה ה-16, ועד מהרה החלה ההידרדרות . באמצע המאה, העבודה כונתה חורבה. מאוחר יותר, ניסיונות לא מספקים של שיקום רק החמירו את המצב, ורק לאחר שיושמו טכניקות השיקום המודרניות ביותר לאחר מלחמת העולם השנייה , נעצר תהליך הריקבון. מסע שיקום גדול שהחל ב-1980 והושלם ב-1999 החזיר את העבודה לזוהר, אך גם חשף שמעט מאוד מהצבע המקורי נשאר.

על מנת ליצור את העבודה הייחודית הזו, ביצע ליאונרדו מחקר ממצה שיצר אינסוף סקיצות הכנה. ליאונרדו נוטש את השיטה המסורתית של ציור פרסקו, צייר את הסצנה "יבשה" על קיר בית האוכל. נמצאו עקבות של רדיד זהב וכסף המעידים על נכונותו של האמן ליצור את הדמויות בצורה הרבה יותר מציאותית, כולל פרטים יקרים. לאחר השלמתו, הטכניקה והגורם הסביבתי שלו תרמו להידרדרות הסופית של הפרסקו, שעבר שחזורים רבים.

השחזור האחרון הושלם בשנת 1999, שבו נעשה שימוש במספר שיטות מדעיות כדי לשחזר את הצבעים המקוריים קרוב ככל האפשר, ולהעלים עקבות של צבע שהופעל בניסיונות קודמים לשחזר את הפרסקו.כעת יושמו מספר אמצעים כדי להגן על הצבע מפני הידרדרות. כדי להבטיח שהפרסקו נשמר בטמפרטורת החדר, מאז השחזור האחרון, כניסת המבקרים הוגבלה לקבוצה של 25 אנשים כל 15 דקות.

הסעודה האחרונה של לאונרדו ממוקמת במקומה המקורי, על קיר חדר האוכל של המנזר הדומיניקני לשעבר של סנטה מריה דלה גרציה, בדיוק בבית האוכל של המנזר והיא אחת מיצירות האמנות המפורסמות והידועות ביותר בעולם.

"הסעודה האחרונה" של ליאונרדו דה וינצ'י, ציור ענק בגובה 4.60 מטר ורוחב 8.80 מטר. הציור נעשה בטמפרה ושמן על תכשיר גבס במקום הטכניקה הנהוגה בתקופת הפרסקו.

יצירת מופת זו עוררה את התעניינותם של היסטוריונים, חוקרים וסופרים רבים המבקשים לפתור את התעלומות והחידות לכאורה המקיפות את הציור הזה. לדוגמה, בספרים "ההתגלות הטמפלרית" מאת קלייב פרינס ולין פיקנט וברומן צופן דה וינצ'י של דן בראון, מאשרים שהדמות מימין לישו אינה השליח ג'ון, אלא דמות נשית. האמת היא שהתעלומות והסקרנות הללו עדיין לא נפתרו.

 

הציור מעניין גם בגלל ההתגלגלות שלו במהלך השנים ויכולת ההישרדות שלו, במהלך מלחמת העצמאות הצרפתית חייליו של נפוליאון השתמשו בקיר בית האוכל לתרגול מטרות ובמהלך מלחמת העולם השנייה בשנת 1943 הצליחו ההפצצות לקרוע את גג חדר האוכל הדומיניקני הישן והותירו את הצבע פתוח למשך מספר שנים.

הסעודה האחרונה של ליאונרדו דה וינצ'י היא ללא ספק אחת מיצירות האמנות החשובות בכל הזמנים, הן בשל גישתה החדשנית והן בשל ההשפעה שהייתה לה על אמנים בכל הגילאים. יצירת האמנות המפוארת הזו נתפסה על ידי האמנים העכשוויים של לאונרדו כ "הציור המדבר", משהו שמעולם לא קרה קודם לכן.

הסעודה האחרונה של לאונרדו דה וינצ'י היא ללא ספק אחת האטרקציות המעניינות ביותר בעיר מילאנו. זמינות הכרטיסים מוגבלת מאוד, ולכן ההזמנה מראש נחשבת "חובה". כדי לראות את יצירת המופת הזו  יש צורך להזמין כרטיסים באינטרנט ,מומלץ לשלב אותם עם מדריך אודיו של מילאנו , או עם כניסות לגלריה בררה או ל- Pinacoteca Ambrosiana .מטבע הדברים, אפשר גם להזמין סיור מודרך שעשוי לכלול גם ביקור בכנסיות אחרות או אטרקציות הממוקמות במרכז מילאנו.אפשר גם לבקש ביקור עם מדריך פרטי הכולל בנוסף לכניסה לסעודה האחרונה ביקור בכנסיית סנטה מריה דלה גרציה הצמודה.

במרחק קצר מהסעודה האחרונה של לאונרדו דה וינצ'י נמצאת כיכר הדואומו במרכז ההיסטורי של העיר. בכיכר זו ממוקמת הקתדרלה הגותית המפורסמת של מילאנו ופסל ויקטור עמנואל השני שהוקם בשנת 1896 לכבוד מלך איטליה. כאן תמצאו גם את גלריית Vittorio Emanuele II הנהדרת, מרכז קניות מלא בבתי קפה, מסעדות וחנויות.  כמו גם תיאטרון המפואר של העיר מילאנו, לה סקאלה .

לחזור למשהו ספציפי?